Bredfjället

Ljungskile

Bredfjället i Ljungskile

Bara några kilometer från den saltstänkta skärgården i Ljungskile ligger Bredfjället. En riktig pärla som många missar eller glömmer av att besöka. Kontrasterna mot Ljungskile är slående och att man kan uppleva både bad och fjäll på samma dag gör detta ställe unikt.
Fjället sträcker sig från Ljungskile, som ligger i Uddevalla kommun ända in i Lilla Edets kommun och bär på en historisk skatt ända från 1500-talet och framåt.
Tar man någon av vandringslederna från Norra fjället så stöter man garanterat på några av de många ruiner som finns kvar från 1800-talet och kan berätta om ett hårt liv och fattigdom bland befolkningen på fjället. Ruinerna på Flogfjället härstammar till och med från 1500-talet. Vandringslederna går även genom stora delar av naturreservatet.
Även fattigstugan som finns kvar på Brattås har en väldigt intressant historia och 1865 så köptes Brattås med syftet att bygga fattigstugor. Av de 4 fattigstugorna som byggdes finns idag bara en kvar, i renoverat tillstånd. Fattigstugorna var i drift fram till 1908 och föreståndarinnan hette Betty Hägg.

Gammelskog tror många!

På 1800-talet såg det inte ut som det gör idag på fjället. Det var till största delen trädlöst och bestod av mossar och myrar. 1989 bildades naturreservatet och natura 2000 området över en stor del av fjället och tack vare det så får också skogen en chans att växa till sig och förhoppningsvis en dag bli till gammelskog. Träden får stå tills dom trillar och inget får avverkas eller rensas upp, vilket är avgörande för att många arter ska överleva. Här finns de äldsta bestånden på fjället av gran och tall och de ädelträden som finns ligger inom reservatet.

Tjäder och Orre

På 60-och 70-talet såg det ljust ut för Orren, då fanns det runt 25 spelande tuppar här uppe men nu finns det endast runt 3 st kvar pga att myrmarkerna växer igen så deras naturliga spelplatser försvinner. Däremot trivs tjädern och tidigt på morgonen kan man höra hur den spelar på flera platser runt om på Bredfjället under våren.
Vill du läsa mer om Bredfjällets natur och historia föreslår jag Stefan Edmans bok “Röster från Skogen”.

Kontaktinformation

Peter Muld
Mail: info@petermuldphotography.com
Tel: 070 6029849

Sociala medier

Köpvillkor & Information

Köpvillkor

Handla säkert med PayPal
PayPal Acceptance Mark