Brunbjörn

i Sverige

Brunbjörn

Jag har sett brunbjörn i Finland och grizzlybjörn i Kanada så nu när jag äntligen skulle besöka Vargas Vildmarkslodge i Hälsingland var förväntningarna höga.
Vi startade resan klockan 05.00 på morgonen och anlände 14.30 som planerat. Regnet hängde i luften och det var runt 8 grader även om det var i slutet av maj.
Vi mottogs av Håkan Vargas och hans stora hund, en blandras mellan Mastiff och Schäfer.
Vid 16.30 började vi vår vandring upp till gömslet efter en skumpig bilfärd på 10 minuter. På stigen mot gömslet såg man spår av björnar överallt. Hår på träd, stigar och klösmärken. För att inte störa eller skrämma björnarna så gick vi så försiktigt som möjligt och viskade till varandra.
I gömslet fanns det plats för 8 personer men denna natten var det bara jag och Stefan Edman som skulle sitta där.  Jag satte upp mina kameror i gluggarna direkt vi anlände och ställde in bländare och slutare så det skulle passa ljuset. Efter någon timma dök det upp en rödräv som gick runt och nosade och letade efter mat. Han hittade några äpplen som Håkan hade lagt ut och när jag plåtade så reagerade han inte mycket över kamerasmattret utan tittade upp och nosade vidare.

Klockan 19 kom den första björnen men stannade bara i en halvtimma och närmade sig inte gömslet utan höll sig en bit bort. Han försvann bort i skogsbrynet och kom inte tillbaka förrän klockan 03 på natten. Det var ganska bra fotoljus då och björnen rörde sig mellan 8-50 meter ifrån oss.
Den andra natten var det ytterligare en björn som besökte oss och denna gången stannade dom lite längre.
Känslan att få se dom i Sverige och i deras rätta miljö var lika häftig som jag hade hoppats på.

Dessa ståtliga och mytomspunna djur som nästan var utrotade från Sverige på 1800-talet har idag återhämtat sig och det fanns ca 2900 björnar i Sverige 2017.
Man kan jämföra det med Norge som har ca 125 björnar vid den svenska gränsen och Finland som hade runt 2130-2260 st 2018.
Dock tilldelas skyddsjakt på dom varje år och det bedrivs en del tjuvjakt men visst är det fantastiska djur som hör hemma i den svenska naturen.

Kontaktinformation

Peter Muld
Mail: info@petermuldphotography.com
Tel: 070 6029849

Sociala medier

Köpvillkor & Information

Köpvillkor

Handla säkert med PayPal
PayPal Acceptance Mark